top of page
6.jpg

Timber Home Caesar

Location: Pringle Bay, Overstrand
Program: Residential 
Area: 194sqm

Date: June 2023

Progress: Construction

We loved working with these clients, who knew exactly what they wanted for their new home in Pringle Bay area. They loved the idea of mixing materials such as brick and timber aswell as create a dynamic facade by contrasting the large glass panes with timber and metal cladding. It was important to design this home as a double-storey so that they could have views of the South-East Mountains and the North-West Sea views. Thus the vision was developed to design a U-shaped building with a small bedroom pop out section which would not only bring in natural light and views but also create different outdoor sheltered zones. 

The private central courtyard leads to the main entrance and glazed circulation core of the house. This area has a staircase leading upstairs aswell as doors leading to the two-bedrooms and double garage which has a  laundry area. The main bedroom wing which shares a wall with the garage has an open plan feel with a low feature wall separating the bathroom from bedroom area. There is a freestanding bath and walk-in shower area with a large vanity space and enclosed WC. The main bedroom then has large sliding doors which leads to a private porch area facing the mountains. 

The guest suite also has an open bedroom/bathroom layout with a walk-in shower, enclosed WC and vanity area. There is a small kitchenette space for guests and sliding doors leading to their own porch and braai space. 

 

Going up stairs to the entertainment level, you walk into the open living area to the left with a deck towards the mountains and a small WC to the back of this area. In the centre of this area is a large kitchen with a walled off scullery and pantry space. To the right of the kitchen is a large dining area with indoor braai and a deck that faces towards the ocean views. 

Going back to our circulation core is a walkway which leads to a roof top deck space which will be partially sheltered with a pergola structure. 

On the South-West side of the house we allowed for the roof structure to drain rainwater into rainwater collection tanks. To create  privacy on the ground floor between each space we have created small planter areas which will also shade the central glazed core space. To shade the first floor windows we ensured an adequate roof overhang to prevent too much sunlight in during summer months. 

 

Project Images

bottom of page