2.jpg

House Vermont

Location: Vermont, Overstrand
Program: Residential 
Area: 156sqm

Date: June 2022

Progress: Council

The timber framed house boasts a gable-end roof with clerestorey windows with pergola's and shading elements that seem to wrap around the house providing shelter when required and a sense of outdoor space to be enjoyed. As you walk up to the large North facing deck which wraps around the West side of the house, you enter the main door into the large open plan dining and kitchen area which is great for entertaining. 

The dining area has a North facing and West facing sliding door to fully open up this space on those lovely summer days. The North facing pop out element is home to the clients study come library space to house their numerous books and allow a comfortable work-from-home environment.

The centre of the house will be the living around with a small built-in library and linen cupboard area for extra storage. Behind the library cupboards will be the guest bathroom which is accessible through sliding doors.

 

The South-facing wing of the house will have the two bedroom spaces. The main bedroom will open onto the West Facing deck and a window looking onto a small courtyard with landscaping. The main bedroom has a private en-suite. The second bedroom is orientated East and will make use of the guest bathroom.

The client will eventually go as much off-grid as possible by use of a gas geyser, solar electric panels, greywater collection aswell as rainwater collection for irrigation. They will develop a portion of the garden into a vegetable and herb area to become self sustainable. 

There is also a singular garage with a laundry area and cupboards for additional storage. The house is not quite a tiny home but it was important to have enough storage area and bookshelf space for the home owners. There is also an outdoor shower for those days spent at the beach in summer. 

 

Project Images

2
2

press to zoom
9
9

press to zoom
4
4

press to zoom
2
2

press to zoom
1/11